dinsdag 8 september 2009

N., O. en P

De letters N, O en P van het documentatiearchief over de Nederlandse kunstenaars zijn nu on line. Nog 10 letters te gaan en dan beginnen we aan de andere Europese landen.
Ron vertelde mij vanmiddag dat ik van bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk dezelfde aantallen kan verwachten als van Nederland. 't Blijft leuk en interessant.
Hij is net klaar met Rusland en geloof me, zijn ogen zijn vierkant geworden van het turen op de voor ons niet erg familiaire namen. Maar sommige zijn zo mooi. Bijvoorbeeld Aivazowsky, Ivan Konstantinowitch (36 documenten). Doet me denken aan namen uit de meesterwerken van de Russische literatuur.
In het voorgaande bericht noemde Ron Marc Chagall, die in 1887 in Wit-Rusland werd geboren als Moishe Zakharovitch Shagal. Weemoed. Op veel plekken in de wereld zijn werk gezien, Parijs, New York, Jeruzalem. Maar even ontroerend als de glas-in-lood-ramen van het Hassadah ziekenhuis in die laatste stad, zijn de 36 pentekeningen in het boek Burning Lights van zijn eerste vrouw Bella.
Cobi, webmaster

Geen opmerkingen:

Een reactie posten