donderdag 10 september 2009

Machiel Hagedoorn (1911-1988)

Machiel Hagedoorn (1911-1988) heeft van de tentoonstellingen tussen 1946-1948 op Curaçao zoveel indrukken meegekregen, dat hij met zijn opleiding Rotterdamse Kunstacademie zeker in het kunstenaarsschap wilde doorgaan.
Het waren 13 hedendaagse kunstenaars die in deze tijd met 55 schilderijen in het Curaçaos museum exposeerde, te noemen zijn schilders Jan Sluyters, Matthieu Wiegman, Charles Eyck, Wim Oepst, Johan Bunung, Henk Chabot,Charley Toorop, A.C. Willink, Wim Schumacher, Dik Ket, Edgar Fernhout, Jeroen Voskuyl en Herman Kruyder.
In 1948 was er nog een tentoonstelling met werken van Gerard Dou, Jan Toorop, Joep Nicolas en de Rotterdammer Dolf Henkes.
Mooi en indrukwekkend werk dat behoorlijk inspireerde.
In Nederland waren Cor Noltee en vooral Otto Dicke zijn grote voorbeeld voor zijn tekeningen van het Hollandse landschap.
Met de kunstschilder AJ Zwart maakte Machiel Hagedoorn een reis naar Frankrijk en Spanje, te lezen in het dagboek van Aad Zwart 16 april tot 26 mei 1962
Tekeningen van AJ Zwart zijn vergelijkbaar met die van Machiel Hagedoorn.
Machiel Hagedoorn heeft in Curaçao vele olieverven gemaakt, maar was in Nederland genoodzaakt te stoppen door suikerziekte en de trage droogtijd van olieverf.
De vele tekeningen en aquarellen die daarna volgden zijn van een hoogstaande kwaliteit en betaalbaar te noemen.
Kijk in onze collectie of u een bekende voorstelling vindt tussen Gorichem en Dordrecht waar hij elke dag de vele rivier-en stadgezichten maakte.
Fred W. van der Zwan is de auteur van het boek Hagedoorn Timmerman met verf op Curaçao 1911-1988.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten